Emergency

Klockan är nu 4:29 och vi har just kommit tillbaka till rummet och sängen efter att ha vaknat av hotellets brandlarm. Det lät inte som ett vanligt brandlarm utan snarare, som Maja sa, att de lät som om en bomb skulle sprängas. Det var iallafall ett falskt, men man blev lite skrajj för en sekund då man hörde att alla gick ner till lobbyn.
Nu har vi i allafall en anledning att sova längre!
Godnatt eller godmorgon för er!

Kommentarer

John Fransson

2014-01-01 - 17:30:49
Hejsan Jocke och Linn! :)
Jag heter John och funderar på att börja plugga utomlands och spela ishockey. Tänkte om ni kanske vill ge lite råd och tips, kanske en kommentar om vad som fick er att åka och inte stanna och plugga i Sverige.
Ni kanske vill berätta lite om er själva, vad ni gick för skolor i Sverige, vad ni hade för bakgrund?
Hur finansierar ni er i USA? Har ni jobb vid sidan av era studier?
Hur fungerade det med boendet?
Eran idrott, hur fungerar det för er? Är det seriösa människor runt om kring idrotten?

Tack på förhand! En jätte intressant blogg och roligt att läsa!! Underhållande!

Vänliga hälsningar
John Fransson
Svar: Tjenna John!Kul att du snubblat in på våran blogg.
Till att börja med så kan jag bara rekommendera att du tar chansen, för du kommer inte att bli besviken. Och om du blir det, är Sverige bara en flygbiljett och ett dygn bort! Jag och Linn har lärt oss så otroligt mycket under dessa 1,5 år vi pluggat i USA. Vi har även fått otroligt många erfarenheter som förmodligen kommer att hänga med hela livet. För att inte glömma alla olika personer och kulturer vi har stött på.
Vad som fick mig att vilja plugga på college i USA var framförallt den fantastiska möjligheten att kombinera fotbollen på ett extremt proffisigt sätt samtidigt som man kan plugga. Fast över allt annat var ändå själva äventyret det skulle innebära!
Vi båda gick barn och fritidsprogrammet på gymnasiet, och stack sedan i Augusti efter att vi tagit studenten till USA. Om jag hade stannat hemma i Sverige efter gymnasiet så hade jag nog inte börjat plugga direkt på Universitet.
Vi finansierar våra studier med idrottsstipendium, egna pengar, och CSN (bidrag och lån). Enligt lag kan man tyvärr inte jobba i USA som internationell student annat än på skolans campus.
Med boende så har vi under hela våran tid bott i lägenhet som vi fixat på egen hand, alltså inte via skolan. I Kalifornien hade vi två roommates från Sverige, och här i Georgia bor vi själva i en lägenhet. Generellt så har alla college/universitet dorms (studentkorridorer som man ser i collegefilmer), där man oftast bor sitt första år. Sen vet jag att man även kan bo hos en värdfamilj, men det är dyrare och det är väldigt få som gör det (har inte stött på någon som gjort det). Är det dock high school (gymnasiet) du satsar på att gå så är det enda alternativet!
Tro mig, idrott på college rimmar på seriositet. Jag vet att många företag i Sverige som hjälper idrottare från Sverige att hitta skolor och stipendium brukar säga att det är "Så nära du kan komma proffs, utan att vara det". Och det stämmer verkligen till 100% när det gäller allt som har med träningar, faciliteter, mentalitet, seriositet etc.. Bara för att ge några exempel, både tjejerna och killarna har varsin heltidsanställd tränare och assisterande tränare. Lägg där även till att skolan har en heltidsanställd gymtränare och 4 st heltidsanställda sjukgymnaster. Bara det tycker jag säger en del.
Nästan alla spelare sitter ju på ett stipendium, vilket medför att tränare kan ställa höga krav på dig som idrottare och elev. Att sköta sig i skolan är väldigt viktigt. Det är ett visst krav på betyg för att man ska få spela. Det finns tusentals till saker att berätta, men för att göra det kortfattat så kommer du inte behöva oroa dig för seriositeten på idrotten på ett college. Är det dock High School du är sugen på kan det vara lite olika, men oftast är dom också riktigt seriösa.
Jag spelade själv hockey tills jag var 15-16, och jag har tänkt det många gånger att det hade varit grymt häftigt att lira hockey på college i USA. Det finns faktiskt ett ganska coolt exempel på en svensk kille som lirat 4 år på Harvard University och blev just draftad av Boston i NHL. Det känns som att den killen har ett hyfsat liv framför sig med en degree från Harvard och en chans på karriär i NHL..
Jag har ingen aning om hur bra du är, men jag vet att en skola som ligger i West Palm Beach i Florida just startat upp ett Men's Hockey program, Northwood University. Misstolka dock inte ordet "program", för ska du lira på college eller high school kommer du att plugga något akademiskt program, där du har vanliga lektioner på dagarna och träning antingen efter eller före.
Hoppas detta var till lite hjälp. Det är bara att du frågar om du undrar över något mer.
-Jocke
Joakim Vikström

petter

2014-01-14 - 22:27:03
nu är vi hemma

Skriv en kommentar









Om oss

Lämnade trygga lilla Piteå i Augusti -12 för att flytta till USA och plugga på College (Universitet). Vi pluggade en termin i Santa Barbara, Kalifornien. VT-13 hade vi lyckan att bli tilldelade varsitt fotbollstipendium. Så vi flyttade till Thomasville, GA, för att studera och spela fotboll vid Thomas University. Vi dokumenterar våra händelser och upplevelser med hjälp av denna blogg. Roligt att du läser/följer!

Lokal Tid

Lokalt Väder

Find more about Weather in Thomasville, Georgia, United States Of America
Weather Forecast

Adress

2025 E. Pinetree Blvd. Apt #1E
Thomasville, GA, 31792
USA